Komplex hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése a Dél-Alföld térségében, különös tekintettel az elkülönített hulladékgyűjtési, szállítási és előkezelő rendszerre

Befejeződött a Komplex Hulladékgazdálkodási Rendszer Fejlesztése a Dél-Alföld térségében, amely a Délkelet-Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer Létrehozását Célzó Önkormányzati Társulás segítségével valósult meg. A projekt zárórendezvényét november 9-én tartották meg ünnepélyes keretek között az orosházi városházán, ahol megjelentek az érintett települések polgármesterei, valamint a Társulás munkatársai.
A beruházás részleteit Lengyel Zsolt, a Társulás elnöke ismertette. Elmondta: a projekt célja a keletkező hulladékokból a hasznosításra kinyert anyagok arányának növelésével, a lerakóra jutó mennyiség csökkentésével, valamint a hatékony, térségi szintű hulladékgazdálkodási rendszerek kialakításával biztosítani az európai uniós előírások által meghatározott országos célkitűzések megvalósítását.
Kiemelte: a projekt műszaki tartalma három fő részből állt. A hulladékgyűjtő eszköz- és járműbeszerzésekből, a hulladékgyűjtő és kezelő létesítmények fejlesztéséből, valamint a szemléletformálásból.
Összesen 50.400 darab különböző méretű, lakossági hulladékgyűjtő edény került beszerzésre majd kiosztásra a 2019-es évben, továbbá 14 konténert is beszereztek az intézményi hulladékgyűjtésre, valamint az átrakóállomások bővítése céljából. Ezen felül 2 darab kéttengelyes hulladékgyűjtő, tömörítő felépítményes járművet, valamint 14 darab három tengelyes, tömörítő felépítményes járművet szereztek be a közszolgáltatás ellátásának fejlesztése érdekében.
A sikeres közbeszerzési eljárás lefolytatását követően 2021.04.08.án vállalkozási szerződést kötöttek a Strabag Építőipari Zrt.-vel a szükséges építési feladatok elvégzésére.
A projekt eredményeként fejlesztésre kerültek a már meglévő létesítmények, mint az orosházi, szeghalmi és mezőhegyesi hulladékátrakó állomások, valamint a békéscsabai hulladékkezelő és komposztáló. A begyűjtés és szállítás hatékonyságának növelése érdekében új átrakó állomás létesült Gyomaendrődön, Békéscsabán pedig új hulladékudvar.
A fejlesztésnek köszönhetően a hatékonyabbá vált a hulladékot begyűjtés és javult az újrahasznosításra leválasztott hulladékmennyiség hatékonysága.
A Széchenyi 2020 program keretében a „Komplex hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése a Dél- Alföld térségében, különös tekintettel az elkülönített hulladékgyűjtési, szállítási és előkezelő rendszerre” című, KEHOP-3.2.1-15-2017-00010 azonosító számú pályázat összesen 2 908 608 389 Ft-ból valósult meg, melyből az Európai Uniós és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege 2 622 499 810 Ft.
A projektzáró rendezvény állófogadással ért véget.